Foto van de dag

woensdag 26 oktober 2005 1u15 | Yves | 21 reacties
Trefwoorden: .

Yves De Bruyckere maakte er ons al attent op in zijn reactie op deze post en hij stuurde er ons ook een foto van: de gele strepen in de buurt van Van Eyck. Hij vraagt zich het volgende af:

De weg is van iedereen. Kunst is voor iedereen. Kunst op de weg is daar de overtreffende trap van. Noemen we het verkeerskunst? Of is dit een verkeerskundig experiment?

Gele strepen aan Van Eyck

» Meer foto's in het foto van de dag-archief.

© 2005 GENTBLOGT VZW

21 reacties »

  1. Reactie van Iris

    Ik vraag me af of dat soort kunst met een ? inslaat en of de kunstenaar(s) zijn/haar/hun doelstelling(en) is(zijn) bereikt.
    De meesten gaan er schouderophalend voorbij en ik draai er zelfs mijn hoofd niet meer voor om vermits het hier in ‘t centrum schering en inslag is om overal van die nietszeggende tekens en lijnen te bewandelen.
    Eerlijk gezegd, wie blijft nu ook nog staan voor deze brave vorm van ontbloting :
    http://gent.blogt.be/2005/10/25/city-in-the-city

  2. Reactie van vic

    Kruispunt Mageleinstraat met Volderstraat nog zo’n gele strepen…
    Ben volledig te vinden voor deze ‘straatkunst’…Veel mooier dan veel banale gevelgraffiti (niets op tegen…maar een bus op een gevel leegspuiten is voor mij “geen kunst”).
    Opvallend ook dat sommige marketingmensen de asfalt hebben ontdekt…meer en meer merk je reclame voor tv (Lost) en andere op straat gespoten…
    Ik vind het boeiend om te merken hoe sommigen (anoniem) Gent op een creatieve manier willen prikkelen. De ene keer geslaagder dan de andere keer, dat wel…

  3. Reactie van Lena

    In het Baudelopark staat er ook zo ééntje. Heb het ze zelf zien aanbrengen. Het was dat ik dringend ergens moest zijn, of ik had gevraagd wat het voorstelde!

  4. Reactie van Iris

    Ik vind echte graffiti veel mooier, kleurrijker en grappiger en het fleurt tenminste vuile muren en sombere hoekjes op.
    Straatbetonkunst, of voor wat het moet doorgaan, kan volgens mij verwarrend werken en een nadelige (twijfelen e.d.) invloed brengen in verkeerssituaties. Sorry, vind die gekleurde, lukraak door elkaar, strepen zelfs gevaarlijk (al meegemaakt op de Van Eyckbrug door “de weg vragende” automobilisten)

    @vic, Als men dan toch anoniem Gent wil prikkelen vind ik die Christus op zijn bed aan St.Anna veel lumineuzer en zeker On the Edges een paar jaren geleden de max.

  5. Reactie van ledeberg

    @iris die christus is toch niet anoniem, dat is van Tazro Niscino
    http://www.smak.be/tentoon_stelling.php?id=323&subbase=archief&decenium=2000

  6. Reactie van ledeberg

    maar..euh het is dus kunst, amai hopelijk fiets ik daar na een van mijn nachtelijke dronken escapades niet voorbij…..vruchteloos zoekend naar het juiste fietspad :.)

  7. Reactie van Eva

    Over…
    Over the edges.

    Ik dacht dat dat los van de figuurlijke betekenis ook verwees naar het buiten het museum als gebouw treden.

    Als ik mij niet vergis.

    get. : Betweterke

  8. Reactie van Adrien

    Dit is zeker geen kunst en nog minder calligrafie al kan je er het Japanse karakter voor boom uit afleiden. Ik vind dit niet kunnen. Er staan al zoveel verkeersaanwijzingen op het wegdek en op palen. Dit leidt de aandacht af. In de drie seconden die je op z’n minst nodig hebt om te realiseren dat dit nonsens is, kan er veel gebeurd zijn. Kan dit allemaal trouwens zo maar. Dit is een vorm van afficheren, een gereglementeerde materie. Al ben ik tegen reglementen, ze zijn bedoeld om ons te beschermen tegen slag dat denkt dat ze alles mogen inpalmen en zich toe-eigenen.

  9. Reactie van Jean Marie de Wulf

    Ooit al geteld hoeveel tekens je tegenkomt op de weg naar je werk, of voor je inkopen, of op reis?
    Hoeveel tekens zijn echt noodzakelijk, hoeveel echt overbodig? Als we er nu dergelijke signalen moeten bijnemen, riskeert de maat toch vlugger vol te zijn, en overbelasting kan negatief werken, hoe sympathiek het soms op het eerste zicht lijkt.

  10. Reactie van vic

    @Jean Marie: misschien heb je ergens wel gelijk…maar toch blijf ik content dat er mensen rondlopen die zin hebben om ‘rebels’ en creatief de straten in te palmen…

    En moet ook spannend zijn…zoiets zet je niet in 1 2 3 op de weg…

  11. Reactie van Bart

    ik vind al die stedelijke ingrepen geweldig. Cum in the streets spant absoluut de kroon, maar al die kleine tags, woorden en tekeningen die je door de stad ziet terugkomen geven absoluut kleur aan het stadsleven. Meer van dat!

  12. Reactie van yves

    eens met Bart en Vic, @ Adrien: liever dit dan alle commerciële “afleiders”.

    Zoals een ikbenhemalweervergetendichter schreef:
    “alleen duurzaam is de verwarring”.

    Als een product of kijkcijfers (zoals die LOST) het doel zijn, haak ik af, voel ik eerder aversie. Maar da’s de aard van het beestje, I know.

  13. Reactie van Iris

    @ledeberg, idd. die Christus is geen goed voorbeeld en zeker niet anoniem, sorry voor Tazro Niscino die ik geweldig vind.
    Ik dacht (te vlug) aan minder bekende Gentse hoekjes waar men zomaar voorbij loop; had “anoniem” dus verkeerd geïnterpreteerd.

    @Eva, moest idd. “OVER the Edges” zijn.

    ‘t Ja “bloggen” met een boodschappenlijstje in je hoofd gaat niet echt samen :-), laat staan ‘t verkeer in ‘t oog houden met van die dwars door elkaar lopende strepen op ‘t wegdek die er niets mee te maken hebben ;-)

  14. Reactie van Iris

    Ik zou het veel zinvoller en creatiever vinden indien mensen op straat wat meer naar elkaar zouden lachen of zomaar iets creatiefs aanbieden i.p.v. binnensmonds te vloeken als ze elkaar voor de voeten lopen om maar niet te spreken over agressieve benaderingen.

    Blijkbaar heeft de mensheid haar gezonde, basiscreativiteiten verloren en moet zonodig alles beklad en aangetast worden.
    Sorry gasten, keep on smiling :-)

  15. Reactie van Elce

    Voor wat zijn tags goed?
    Voor wat is zwerfvuil goed?

  16. Reactie van Adrien

    @Yves: inderdaad al dat commerciële mag meteen weg. Aan de Zuid is daar nog maar eens zo reclametoren bijgekomen.
    Ik erger mij dagelijks als ik op de tram sta te wachten aan de dwars geplaatste reclameborden. Ze verhinderen dat je tijdig de tram ziet aankomen. Aan de vijfwindgatenhalte is zo’n bord platgereden. Een gelegenheid om er bij de straatmeubilairambtenaren van de stad op aan te dringen dat ding niet meer terug te plaatsen en zeker niet meer dwarsstaand. Wie moeten we aanschrijven ?

  17. Reactie van ledeberg

    @j.m. voor zover ik iets weet van kunst moet ge deze ‘artistieke uitining’ interpreteren als juist een manier om al die overload van tekens op de openbare weg aan te kaarten

    een soort van refelectie op onze huidige maatschappij (‘waar zijn we mee bezig met al die signalen’ in feite net het zelfde als gij zegt)

    soit, langs de andere kant,

    kunstenaars zijn geen heiligen en gebruiken ook de hedendaagse communicatie middelen (zoals de serie ‘lost’ van VT4 reclame maakt op dezelfde wijze) om hun boodschap (zie hierboven) duidelijk te maken

    al bij al hebben ze de aandacht toch maar lekker getrokken

    dus mission completed

  18. Reactie van ledeberg

    en ja trouwens, nu ik de vorige reacties lees, is het eigenlijk legaal?

  19. Reactie van vic

    @ledeberg: legaal….ik zou denk ik zelfs een beetje ontgoocheld zijn mochten de ‘makers’ hiervoor de nodige 47 vergunningen hebben…En je interpretatie…hm…goed punt.
    Aan allen: als je straks eens vijf minuten tijd hebt, stel je eens langs de weg en kijk naar de reacties van de mensen op die tekens…schitterend…en niets ‘gevaarlijk’…En haast je, want ze zijn aan het slijten/verdwijnen.

  20. Reactie van BA

    geweldig, al die reacties op gent.blogt op street art
    meer nog, heb de indruk dat er de laatste tijd opnieuw nieuwe vormen ontdekt worden, die inderdaad prikkelen, en anderen prikkelen.

    ben zelf ondertussen een drietal van deze strepenwerken tegengekomen, en fuck, moet toegeven dat ik de eerste keer (op de plaats van deze foto hierboven, idd even in de war was (verkeerssituatiegewijs that is).
    Maar goed, het stimuleert het directe denken, en je mag daar waarschijnlijk toch maar 30 km per uur rijden, dus dat is eerder sightseeing dan plots levensgevaarlijk schrikken.

    Kortom: ik ben pro

  21. Reactie van Bert Simon

    Bij deze: ik dacht direct aan een link met het volgende:
    een project waar het straatmeubilair herbruikt wordt.

    http://www.3eyes.co.uk/views/public/?doc=Streetclock