Een konijn op een fiets of simpelweg Stief Desmet

woensdag 22 maart 2006 19u07 | an | 10 reacties
Trefwoorden: , , .

Zag je een tijdje geleden een konijn fietsen in het Gentse? Dacht je dat je in dromenland was? Niks is minder waar, ook konijnen hebben behoefte aan ontspanning. Maar dit is een heel speciaal konijn, dit knaagdier noemt zich ook wel eens: Stief Desmet.

fietsend_konijn.jpg

Deze kunstenaar heeft zijn roots in Deinze, maar verplaatste zijn denkbeeldige “wortels” een hele tijd geleden naar onze Gentse kasseien.

Ik nam voor het eerst kennis met het werk van deze schilder/video-artiest/beeldhouwer toen ik een aantal weken geleden het Caermersklooster binnenliep. Aangetrokken door een wirwar van kleuren en diverse elementen liep ik langs de mooie muren van dit gebouw. Mijn nieuwsgierigheid was aangewakkerd. Het fietsende konijn uit onze “dromen” was ook aanwezig, en dit in een filmpje dat helemaal bovenaan op een van de muren speelde. Schuin daartegenover zie je nog een konijn. Maar dit konijn is een sexy, hip stripkonijn: de naam is Rock Star. Dit knuffelbeest lijkt ons wel te verleiden met een niet-mis-te-verstane lichaamstaal. (zie foto rechts hieronder)

bijl_en_konijn.jpg

In een gesprekje met de kunstenaar merkte ik een twinkel in zijn ogen op. Hij neemt de zaken (gelukkig) niet al té ernstig en amuseert zich spelenderwijs. In zijn video “Tomahawk” (ook in het Caermersklooster) zie je dat hij, verkleed als Indiaan, zich een weg baant door onze Gentse straten. De toeschouwers van dat moment zaten allemaal met een glimlach op het gezicht. Is dit niet herkenbaar? Indiaantje spelen hebben we allemaal wel gedaan. Zelfs ik was als klein meisje fan van Pocahontas…

* Je ziet hierboven links een foto van zo’n tomahawk in een bloedvlek die ik vond in een van onze winkelstraten in ons centrum. Als iemand weet waar hij zich bevindt, laat maar weten!

Stief Desmet vertelde me ook dat hij een fervente “Easy Rider”-fanaat is. Deze film uit 1969 vertelt het verhaal van 2 idealistische motorrijders die een traject afleggen in het zeer conservatieve Amerika van toen. Zij hoopten zichzelf terug te vinden, maar kwamen sex, drugs & rock’n roll tegen (wat ook niet slecht is natuurlijk). Het verhaal eindigt jammer genoeg op een vrij tragische en abrupte wijze waarbij de beide moteurs plotsklaps omkomen. Desmet zijn installatie, bestaande uit 2 “bikes” in het Caermersklooster, weerspiegelt het roadgevoel enorm. Het Rock Star-konijn geeft ook een beetje het rock-gehalte weer dat de kunstenaar wil aantonen. Ook deze keer met een humoristische noot erin verwerkt.

bikers_in_klooster.jpg

Aan de andere kant, helemaal in het begin van de expositie, vind je een heel kleurrijk schilderij. (zie rechts hieronder) Je ziet een hert achterna gezeten door 2 jachthonden. Desmet vertelde me dat hij lang geleden een soort hertenthema “verzamelde” in zijn werk. Dit werk is hiervan nog een bewijs. Je ziet een persiflage van de Acteon-legende. Dit verhaal gaat over de jager Acteon die de godin van de jacht, Diane (of in het Grieks: Artemis), bespiedde in een bos (kan je het hem kwalijk nemen?). Maar Diane – en zij is net zoals iedere zichzelf respecterende vrouw – vond dit vrij beschamend, dus veranderde zij hem in een hert. Van zwarte humor gesproken: de ironie druipt eraf op de moment dat Acteon’s jachthonden hem op het spoor komen en hem verslinden.

herten.jpg

Stief Desmet zijn – op dit moment nog lopende – andere tentoonstelling in Galerie Fortlaan is niet zo uitgebreid als deze. De beperkingen om je als kunstenaar uit te drukken in een galerie zijn groter, en zeker in zo’n mooie als die in de Fortlaan nr 17. Maar ook hier zie je weer een dier opduiken.
Het eerste wat je ziet is “hirsch” (= Duits voor “hert”), een schilderij met een Bambi-achtig figuur. Het figuurtje, dat het grootste deel van het doek in beslag neemt, is helemaal zwart ingekleurd. Het “ongedetailleerde” van dit werk maakt dat er ruimte is voor fantasie. Het feit dat je enkel een contour ziet, maar tóch figuratief genoeg om door te hebben dat het om “een Bambi”-figuurtje gaat, maakt dit een fijn werkje. Het is een mooi en lieflijk canvas, maar tegelijkertijd vind ik het iets eenzaam uitstralen (zie links hierboven).

Maar dat er een beest genaamd Stief Desmet rondwaart in onze stad, dát is zeker. Hij maakt onze buurten onveilig, moet tegen zichzelf beschermd worden, maar dat het fun is, dat weten we zeker.

Als je nieuwsgierig bent geworden naar de kleurrijke en fantasievolle werken van deze kunstenaar, check dan volgende tentoonstellingen:

- Provinciale Prijs voor Beeldende Kunst 2005, in het Caermersklooster, nog tot 2 april
- Cross Reference part two, in Galerie Fortlaan 17, nog tot 8 april

je kan ook altijd zijn website bezoeken: www.ravagedeluxe.be

© 2006 GENTBLOGT VZW

10 reacties »

  1. Reactie van Jeronimo

    hey an! dat heb je mooi gedaan!
    bunnys are my faves!

  2. Reactie van an

    merci merci

    ‘t is wél zo dat de titel een beetje een – hoe zeg je dat – een “teaser” moest zijn, blijkbaar werkt het al … maar er zit veel meer achter natuurlijk

  3. Reactie van Jean Marie de Wulf

    Stief De Smet, familie van Steve De Smet?

    Als buur liep ik vorige week binnen in het Caermersklooster, ik doe dat wel eens, en was geconfronteerd met vele geluiden vele verschillende werken, presentaties, ambiances….. Echt, het viel mee.
    Doch één probleem: van wie was wat? Volledig onduidelijk wie wat gedaan had. Hoe kan dat nu duidelijker worden? Of hoeft dat niet? Natuurlijk de kunstenaar is niet altijd zelf ter plaatse om alles met een woordje uit te leggen.

  4. Reactie van an

    het deel van Stief Desmet was wél duidelijk vond ik, maar dat van de andere kandidaat had ik niet door simpelweg omdat het niet op kunst leek (wééral die begrenzingen: wat is kunst en wat is het niét), maar je zag toch duidelijk een verschil tss het soort werk van deze 2 ?

  5. Reactie van Jean Marie de Wulf

    An, dat klopt inderdaad, maar toch had ik liever een duiderlijker begrenzing, uit respect voor elkaars artistieke begrenzingen.

  6. Reactie van an

    pas op, ik begrijp je wel hoor
    maar ik denk ook niet dat iedere ruimte zich leent tot een duidelijke afzetting tss 2 verschillende individuen

    sowieso, de tentoonstelling is gedaan sinds gisteren
    geen reden meer tot frustraties of onduidelijkheid

    et voilà, ceci n’est pas une pipe, mais peut-être il n’y a pas de tabac aussi … ;-) (en mijn Frans is ook niet meer wat het geweest is)

  7. Reactie van Jean Marie de Wulf

    Bravo an, message compris. Uw frans is goed maar ik had geschreven: …..n’y-t-il a pas de tabac, non plus….. maar waarom het zo is kan ik niet uitleggen.

  8. Reactie van Michel

    …of zelfs n’y a-t-il pas :)

  9. Reactie van Jean Marie de Wulf

    Oh ja, ik ben gestruikeld over mijn eigen betweterij! Dank aan Michel voor uw discrete bijstand!

  10. Reactie van marie

    hey stiefke toffe werke