Sioen op theatertournee

vrijdag 14 april 2006 13u54 | josie | 2 reacties
Trefwoorden: , , .

Het gaat goed met Frederik Sioen. Op zijn 26e heeft hij naast 2 (gouden) platen en een DVD ook een uitnodiging op zak om enkele concerten in China te spelen.
Sioen blijkt een bezig baasje te zijn; de laatste tijd was hij te zien met diverse projecten: Björk covers op Vadermoord en gastzanger bij een Bram Vermeulen hommage.

Gisteren deed hij de Vooruit aan, en dat met de ‘In no one’s interest’ theatertournee. Lees: Sioen enkel begeleid door zijn drummer en violist voor een zittend publiek.

Openen deden ze rustig met een Neil Young cover (tonight ’s the night) waarbij niet enkel Sioen zelf maar ook de twee anderen zongen, eerst a capella en dan met hun instrumenten erbij. Mooi!
Sioen putte voor deze avond ongeveer even veel materiaal uit zijn beide platen. Uit Ease your mind kwamen bijvoorbeeld At a glance, Ease your mind (enthousiast onthaald door het publiek), It’s you, Nervous little one, In no one’s interest en Who stole my band (waarbij de mensen in de zaal spontaan begonnen mee te klappen). Uit het debuut kwamen dan weer Motorboat, Cruisin (waar iedereen duidelijk op had zitten wachten, en geef toe, het blijft een parel), Wild wild west en Souvenir.
Naast gekende nummers en covers werden ook een drietal nieuwe nummers gespeeld, en die klonken alvast veelbelovend.

Qua bindteksten probeerde Sioen wat grappig uit de hoek te komen, maar een muzikant is niet noodzakelijk een komiek, zo bleek. Een beetje grappig en aandoenlijk was hij wel. Zo kwamen we na een Pearl Jam cover te weten dat Sioen vroeger met de bijnaam Freddie Vedder door het leven ging… Aandoenlijk Vlaams toch…?
Bij zo’n theaterconcert is het altijd moeilijker om het publiek wat mee te krijgen dan bij een gewoon optreden, maar al bij al lukte het toch aardig.

Na een uur en een kwartier zat het optreden er al op, maar uiteraard waren er nog de bisnummers. Ik zat nog vol verwachting te wachten. Wat mij betreft is Sioen niet enkel de liedjes, de stem en de piano van Frederik Sioen zelf, maar evenzeer het vioolspel van Jeroen Baert. Ik herinner me nog hun concert tijdens de Gentse Feesten vorig jaar, en hoe Baert daar absoluut voor een hoogtepunt zorgde met een bloedstollende solo. En alhoewel Baerts geluid zeker prominent aanwezig was (hoe kan het ook anders in een bezetting van 3 man) miste ik zo’n moment vanavond. Toen ze bij het eerste bisnummer Too good to be true inzetten, dacht ik dat het moment gekomen was. Maar dat bleek een teleurstelling, het nummer werd een beetje haastig gebracht, en het stukje viool ontbrak helaas.

Na een ander bisnummer begon Sioen uitgebreid iedereen te bedanken, zijn bandleden, de mensen van de Vooruit, de mensen van de belichting, enfin, het was er een beetje over. Maar algauw kwam de kat op de koord, Sioen bedankte eveneens de geluidsman, ‘die iedereen wel kent, Elvis’. Waarop de groep ‘all shook up’ inzette en midden de zaal een geluidsman in knalrood hemd begon te zingen. Huh? In elk geval grappig om zo een ganse zaal naar achter te zien kijken in plaats van naar het podium!
Na de bisnummers mocht Sioen nog een tweede keer terugkomen, er kwam zelfs een staande ovatie. En dan zat de avond er weer op.

Sioen, gezien in de Vooruit op 13 april.

© 2006 GENTBLOGT VZW

2 reacties »

  1. Reactie van Maharal

    ik kom ook naar Sioen.
    vierzonen-een oudverhaal…
    snuisterhuis…

  2. Reactie van Jeronimo

    leuke sfeervolle review!