De nieuwe oude Uitgelezen

donderdag 23 november 2006 9u09 | jm | 3 reacties
Trefwoorden: , .

vooruitVorig jaar werd er door de organisatoren flink gepolst naar hoe de nieuwe Uitgelezen er uit zou moeten zien. Ook enkele medewerkers van Gentblogt werden aangesproken, gaven feedback en hoorden dan… niets meer.

Wat blijkt? De nieuwe Uitgelezen is als de oude. Er is weinig veranderd, alleen zijn er nu ook af en toe parallelle avonden in Brussel en Aalst.

Dinsdagavond was het thema gebaseerd op de tentoonstelling in het Guislainmuseum Waanzin is vrouwelijk.

Of dat wel zo is vroeg presentatrice Fien Sabbe aan het panel, dat mooi om de vraag heen walste. Alleen vast panellid Anna Luyten zag wel wat in de associatie waanzin – vrouwelijk.

Op de tafel

Al snel werden de drie boeken op tafel aangepakt. 98 redenen om te zijn van Clare Dudman, een historisch geïnspireerde roman over de psychiater Dr Heinrich Hoffmann, werd een tikkeltje belerend gevonden. Jos Geysels vond vooral het eerste deel wat klinisch, gastlid Walter van Steenbrugge sprak van een leerboek en Anna Luyten gaf grif toe dat ze met boek had geworsteld, dat het voor haar te veel kanten tegelijk uitging. Pascale Platel bleef zichzelf getrouw en formuleerde haar mening met een paradox: ze was tegelijk helemaal meegesleurd maar niet echt gepakt, behalve op het einde.

Over De steniging, de debuutroman van journalist Frénk van der Linden waren de meesten het eens: niet goed. Geysels formuleerde het plastisch: er zit zoveel in de emmer dat het ge-emmer wordt. Anna zag de auteur dan weer liever ondergoed kopen, dan dit boek nog es te lezen. Pascale suggereerde een carrière als stand up comedian. Alleen Walter van Steenbrugge hield een heftig positief pleidooi: een steengoed, eigentijds boek. De anderen waren niet overtuigd en vonden Frénks turbotaaltje maar niets. Overigens verkoopt de uitgeverij het boek onder de bedrieglijke vlag niet tevreden, geld terug. Ontevreden lezers moeten het boek dan wel deze maand nog inleveren op één van de signeersessies van de auteur!

Over De blauwe jurk van Camille van Michèle Desbordes was er unanimiteit: een prachtig boek. Voor Pascale kwam de lectuur ervan op het juiste moment in haar leven: ze probeert namelijk zelf zo veel mogelijk te zwijgen. Dat lukte haar dinsdagavond niet helemaal. Walter prees de schitterende vertaling. Lezen dus.

Voor de muzikale omlijsting zorgden Rick de Leeuw & Jan Hautekiet met een aantal nummers uit hun theaterprogramma Het leven is nog nooit zo mooi geweest. Daarin brengen ze nummers van o.m. Lou Reed, Léo Ferré en Tom Waits. De songs bleven knap overeind in vertaling, van Reed o.m. Caroline says en Perfect Day (mooie dag).

Getipt

In het tweede deel kwamen de klassieke leestips. Pascale zwaaide enthousiast met de plaatjes uit een prentenboek (Trosper van Jim Woodring). Kijk es, riep ze, terwijl ze het boekje in de lucht stak. Daar had je op de zoveelste rij echt veel aan. Walter prees het werk van advocaat Robert Badinter aan (L’exécution en l’absolution).

Anna haalde Anagrammen van Unica Zürn aan, een keuze die wonderwel past in het thema wegens de paranoïde schizofrenie van de auteur. Wie meer wil weten, vindt een heus proefschrift over haar op het internet.

Jos Geysels brak een zwierige lans voor de roman Rood van Uwe Timm, een boek dat aansluit bij het werk van Amerikaanse auteurs als Auster en Roth.

Ten slotte werden er weer een tiental toehoorders gelukkig gemaakt met een boekje uit de poëziereeks van de Morgen en eentje met het hele pakket. Helaas behoorde uw verslaggever niet tot de gelukkigen.

Vol huis

De balzaal zat opnieuw meer dan afgeladen vol, ook al stonden de stoeltjes in nog langere rijen nog dichter bij elkaar opgesteld. Veel heel jonge mensen. Zou literatuur echt weer helemaal hip zijn?

Uitgelezen, Waanzin is vrouwelijk, vond plaats op 21 november in de Balzaal van de Vooruit. U moet ook daar zijn voor de volgende Uitgelezen (Turks Fruit), maar dan wel op dinsdag 19 december om 20u. U bent maar beter op tijd.

© 2006 GENTBLOGT VZW

3 reacties »

  1. Reactie van Els

    Tof. Ik ben ook een fan van Roth, maar meer nog van Auster. Ik zal ‘Rood’ eens lezen. Zo rond augustus 2007, dan zie ik een gaatje:-)

  2. Reactie van eva

    Elsje, je hebt meer dan een gaatje nodig, want het is een traahaag boek, een beetje gezaahaag soms. Maar goed geschreven.
    En ongetwijfeld herkenbaar voor mannen van Geysels’ generatie.

  3. Reactie van Els

    Bohon..ik zal een lahange reis boeken om het te lezen. Hoewel ik van gedacht aan ‘t veranderen ben, ik heb toch liever vaahaaarrrrrrrt in een boek.