Alziend

vrijdag 2 november 2007 23u13 | Huug | 7 reacties
Trefwoorden: , , .

Vandaag zijn we 2 november. Halloween hebben we achter de rug (alle kindjes zijn blij met hun buik vol snoep en hun eerste tandvulling, straks) en ook de doden zijn blij met hun verse pot chrysanten waar ze alweer een jaar kunnen tegenaan kijken. De graven zijn opgeblonken en aangeharkt. De plicht is volbracht, we kunnen ze alweer rustig voor een jaar vergeten zonder dat ze zich grommend in hun graf gaan omdraaien.
“Wat is er met Huug aan de hand? Zo somber en zelfs wat cynisch?” Ja, liefste lezers, het is de tijd van het jaar zeker? Het vallen van de blaren, in het duister naar en van het werk, de winter die voor de deur staat en de rekening van de verwarming. Een mens zou van minder naargeestig worden, brrr…
En wat hoorde ik gisteren toen ik me bukte om -naast het marmer waar mijn grootouders onder liggen, een sprietje onkruid weg te halen? Een stem. Die van mijn meetje:
“Gij lapzwans gij, met al uw zagen en klagen altijd! Het is altijd hetzelfde liedje met jou. Kijk om je heen en zie de mensen die het met véél minder moeten rooien. Ik en je peetje bijvoorbeeld, ha! Als het vriest is het maar koud aan onze knoken. En al de mensen die geen nagel hebben om aan hun gat te krabben op het einde van de maand -of zwaar ziek zijn! Gij verwend nest! Heb ik daarvoor dag en nacht aan je wiegje gewaakt toen je ouders moesten gaan werken om jou en je zus eten te kunnen geven en later naar school te sturen? Allez ouste! Tot volgend jaar en een kruisken op je voorhoofd, braaf zijn en altijd met twee woorden spreken tegen de mensen. Toch bedankt om te komen en vergeet niet dat uwen parrain en ik je altijd graag zien, hé.”

*Slik*
Euhja, het is waar. Hierbij waren mijn sombere gedachten als bij toverslag verdwenen. Ik ben uit blijdschap in mijn vliegmachine geklommen en heb een (mooie) foto getrokken. Maar van wat? En waar?

alziend

© 2007 GENTBLOGT VZW

7 reacties »

  1. Reactie van Michiel

    lijkt me een kerkhof.. Maar waar? Ik denk niet dat het Campo Santo is, veel te plat :)

  2. Reactie van Eve

    Misschien? Is Huug zijn mooie relaas een tip of niet?

  3. Reactie van Elke

    De Westerbegraafplaats ?
    En Huug, heb je die foto in 2 geknipt? Er klopt gelijk iets niet met het beeld!

  4. Reactie van Huug

    De Westerbegraafplaats inderdaad.
    Er is idd. iets raars met de foto. Ik heb ze zitten draaien en keren (en opblazen) en daarbij niet gezien dat er een deel aan de rechterkant naar boven is geschoven. “Dat komt ervan als je slordig werkt!” zou mijn meetje zeggen…

  5. Reactie van rony coekaerts

    beste huug,
    zelf met verschuivingen en zo, zie ik daar een soort petattenveld liggen.
    ik zal, hopelijk, niet in gent aan mijn eind komen, maar ziet dat er echt zo uit?
    zal er toch eens moeten gaan kijken.
    als vrijzinningen houden we er geen nagedachtenis op na, en de meesten van mijn vrienden zijn ergens als voedsel voor de planten terecht gekomen, maar, daar liggen er toch nog een paar.
    joepie, ik kom in een urne terecht, in een in de bergen uitgekapte grafheuvel, met een deurtje vooraan zodat mijn vrouw er later ook bij kan. en haar zoon, schoondochter, kleinkinderen, ja, ik ben opnieuw een stamvader… vooraan is een vrij groot terras om vuurwerk af te steken, en kaarsen en papieren kleren, beddegerief, gsm en geld te verbranden. het kan mij natuurlijk geen bal schelen, naar mijn hiernamaals toe, maar ik vind het wel leuk.
    de laatste keer dat ik dat bakje in scherpenheuvel bezocht heb, waar mijn ouders zitten, liggen, komaan in zo’n urne, hebben we daar onze(mijn vrouw) rituelen vervuld. toen we later uit het chinees restaurant kwamen, was nog altijd een rookpluim te zien.
    mijn ouders zitten in mijn hoofd. elke dag spreek ik met mijn vader, mijn moeder. ook met nonkel louis of andre. mijn tante, zelfs grootmoeder, alhoewel dat nooit zo leuk is.
    gelukkig zijn er voor veel mensen plaatsen waar ze terug kunnen, al was het maar een minuut stilte voor een steen.
    ik ben blij dat ik dat niet heb. en ik hoop dat ik alleen maar in gedachten bij mijn beminden zal voortleven, tickets naar china zijn te duur.

  6. Reactie van Elke

    Joepie! Dit is de allereerste keer didoen didoem …
    dat ik een fotootje als eerste herken … dit is waarschijnlijk ook de allerlaatste keer :)

  7. Reactie van Huug

    Proficiat! Geef toe: in normaal formaat zou het te gemakkelijk te raden geweest zijn maar het was niet de bedoeling dat er een verschuiving in de vergroting ging komen.
    Zoals je kan zien ligt het “patattenveld” (zie commentaar van Rony hieronder) bovenaan links. Geen idee wat het is eigenlijk (kleine grafstenen?) daarom heb ik het hierop gezet. Weet iemand meer?