‘Amper 26 sociale woningen in drie jaar tijd’

dinsdag 11 maart 2008 11u25 | Wouter | 5 reacties
Trefwoorden: .

Als we de cijfers voor de jongste drie jaar nemen, van 2005 tot 2007, dan zijn er amper 26 sociale huurwoningen bijgekomen. Dat is rampzalig’, zegt Tine Heyse, gemeenteraadslid voor Groen!.

Lees meer bij De Gentenaar

© 2008 GENTBLOGT VZW

5 reacties »

  1. Reactie van Frans

    26 nieuwe sociale woningen in drie jaar? Over diezelfde periode kwamen er 4039 Gentenaars bij. Dat is dus één nieuwe sociale woning per 155 nieuwe inwoners. Waar “hokken” al die nieuwkomers samen? Niet te verwonderen dat de woningprijzen zo de pan uitswingen. Is dat de zo geroemde “verdichting” en “inbreiding”?

  2. Reactie van zena

    En niet te vergeten, hoeveel sociale woningen zijn er in renovatie (en nu dus onbewoond) !

    Wat de nieuwkomers betreft : ‘t zijn niet allemaal mensen die recht hebben op een sociale woning. Er zijn er velen die hier gewoon via huwelijk binnenkomen.

    En er worden huisjes gekraakt door de “roma’s”.

    Verder wordt de wachttijd voor een sociale woning voor de Belgen misschien ietske langer ?

  3. Reactie van rony coekaerts

    als je in gent rondwandelt zie je een pak woongelegenheden leeg staan. meestal boven winkels, restaurants of cafe’s. prachtlocaties. maar natuurlijk heeft men in de tijd er niet aan gedacht om een tweede inkom te maken. stom van de wetgever, maar natuurlijk begrijpbaar als je de financiele belangen tegen je hebt.
    idem met woningen waar men de venster van verhuurt, en de rest laat leeg staan.
    ik ben overtuigd eigenaar, dwz. niemand komt mijn hof op, of het moet zijn dat ik echt in de fout ga.
    maar ik onderhoud dat spul wel, dat is tot de laatste cm. bewoond.
    een woning, ook in de rand, dat een jaar leeg staat, onteigenen. heel simpel, men heft voldoende belasting op leegstand, zodat de eigenaars wel iets moeten doen.
    ik ben de eerste die hoopt dat zijn woning, na al de investeringen die ik gedaan heb, zijn geld zal terugverdienen.
    ik erger me alleen aan het feit dat zoveel mogelijkheden niet benut worden.
    als de stad die huizen in bezit heeft en die moeten in orde worden gezet, dat is toch geen probleem.
    er lopen een pak mensen in gent rond die dat kunnen, maar in de reguliere arbeidsmarkt niet terecht kunnen.
    ok. ik weet verdomd goed dat het niet eenvoudig is om met die mensen te werken, ik heb het dertig jaar gedaan, maar het is dat of polen inhuren.
    ik weet dat de zelfstandigen nu op hun achterse benen gaan staan. en gelijk hebben ze, maar dat ze dan ook aan een eerlijke prijs willen werken, aub.
    trouwens, als men nu al eens moest beginnen om renovaties, verbeteringen, enz. vrij te stellen van btw., dat zou een pak mensen over de streep helpen.
    men wil het gewoon niet, het moet in handen blijven van de grote spelers, dat is al.
    de miljoenen die naar studies gaan, verdeel die gewoon, met de nodige begeleiding en vooral controle, want ik ben niet naief, dan zal er een beter resultaat uit komen.
    gent is een leuke stad. ze wil zich kenbaar maken in de wereld. dat ze het dan doet door alle huizen bewoonbaar te maken. dat je niet door de stad moet lopen waar de huizen ofwel niet bewoond zijn, of in lamentabele toestand.
    in mijn vroegere woonplaats hebben we met een gemengde organisatie, gemeente en prive, 120 sociale woningen gezet in vier jaar.een stomme gemeente.

  4. Reactie van Guido Van Peeterssen

    Tja,

    Je leest er natuurlijk in wat de verslaggever van dienst je voorspiegelt.
    Er werden toch 231 nieuwe sociale huurwoningen in gebruik genomen en 12 sociale koopwoningen gebouwd? Dat komt op 243 woningen in totaal. Ik zeg al jarenlang dat de huidige problemen het gevolg zijn van het gebrek aan investeringen en initiatieven pakweg 30 jaar geleden. Dat wreekt zich nu. Er is de afgelopen jaren in Gent bovendien enorm veel arbeid geïnvesteerd om alle diensten te reorganiseren zodat Gent zelfstandig bouwvergunningen kan afleveren. http://gentbrugge.blogspot.com/2007/11/gent-mag-autonoom-stedenbouwkundige.html

    Ik heb hier bovendien de nieuwbouw en verbouwingscijfers tussen 1990 en 1998 voor Gent bij de hand. Ik merk dat het aantal bouwaanvragen voor nieuwbouw stijgt van 292 (in 1990) tot 357 in 1998. Dat zal nu wellicht rond de 400 per jaar zijn. Maar vaak moet er eerst een woning afgebroken worden: dat soort bouwaanvragen steeg van 28 tot 56 in 1998. Gezien het beperkte aantal beschikbare percelen zal dat nu wel een 100 tal per jaar zijn. Tel daar nog eens het aantal verbouwingen en vernieuwbouw bij: van 496 (in 1990) tot 1.056 in 1998. Hoeveel verbouwingen er de laatste jaren gebeuren, dat kan ik niet zeggen, maar toch meer dan 1.100 per jaar. Daarmee schat ik het aantal nieuwbouwwoningen vorig jaar in Gent op 500, ik zou de cijfers eens moeten opvragen.

    Als ik dan de cijfers voor Vlaanderen bekijk zie ik voor 2007 maar liefst 54.000 afgeleverde bouwvergunningen, dat is iets minder dan de piek van 2006. De laatste jaren worden er minder appartementen verkocht, dat drukt wel op de nieuwbouwcijfers. Maar het aantal sociale woningen stijgt jaar na jaar toch tot boven de 2.500 per jaar. Men kan jammer genoeg geen (betaalbare) bouwgronden tevoorschijn toveren. In Gent is er één organisatie die nog een beetje kan toveren en dat is het SOB, het stadsontwikkelingsbedrijf: http://gentbrugge.blogspot.com/2008/02/gents-woonbeleid-viert-dubbele.html

  5. Reactie van Pierre Vervaeke

    Beste Guido
    Een bouwvergunning wil nog niet zeggen dat er ook effectief gebouwd word hoor.