Uitgelicht: week 42/2008 – herfsttij

vrijdag 24 oktober 2008 19u11 | Bruno Bollaert | 2 reacties
Trefwoorden: , , .

In deze herfsteditie hebben we het over fietsverlichting – Gent op de boekenbeurs – hondentoiletten – de intrede van Sinterklaas – Dappertje de duif – De Verenigde straten van Genbrugge – en ook nog

Het is onmiskenbaar herfst als ik vanochtend de deur achter mij in het slot laat vallen. Een lichte miezelregen is mijn metgezel als ik mij naar de tramhalte op de Albertbrug spoed. Zondag nog –met lijn 4 op weg naar De Centrale– werd mijn vervoersbewijs gecontroleerd. “‘t is uwen laatste dag,” knipoogde de controleur toen hij mijn abonnement samen met mijn identiteitskaart teruggaf, “ge hebt chance.”

Niet alleen de regen en het vallen van de bladeren typeren ons herfstweer, maar het is opnieuw vroeger donker, zo herinnerde burgemeester Termont ons. Helaas vergeet fietsend Gent nog steeds te vaak de fietsverlichting, dus is het hoog tijd voor een nieuwe preventieronde. Vanaf december wordt er ook repressief opgetreden (lees: overtreders worden beboet). “Het is heus niet om de mensen te ambeteren“, gaf de burgemeester nog mee. “Maar ik merk dat er nog te veel mensen, vaak met donkere kledij op hun onverlichte fiets door de stad suizen. Het is voor ieders veiligheid dat de fietser goed verlicht de weg op moet.”

Herfsttijd is ook boekenbeurstijd, en hoewel dat boekencircus zich nog steeds in Antwerpen bevindt, laat Gent zich ook daar weer opmerken. “Vorig jaar hadden we eigenlijk de prijs voor de schoonste stand,” beweerde schepen Decaluwe, “maar we hebben die niet gekregen omdat we geen commerciële uitbating waren.” Ik zag her en der collega’s ijverig knikken, dus ik neem aan dat de schepen zijn claim niet uit de lucht had geplukt. Gent staat er dit jaar opnieuw, op de boekenbeurs, met een veelheid aan publicaties over Gentse cultuur en geschiedenis, collector’s items, strips, koelkastmagneten en zelfs in het MIAT geweven keukenhanddoeken. Ik durf te wedden dat u dat nog niet wist!

De schepen van Cultuur ging er nogal vandoor, op de persconferentie, want op twee items na lichtte hij alle persmededelingen toe. En hij lonkte zelfs enigszins jaloers naar een mededeling van zijn afwezige collega Balthazar over hondentoiletten. “Maar dat is mijn bevoegdheid niet meer”, zuchtte hij niet zonder spijt.

uitgelicht, baby

Er zijn 150 hondentoiletten in Gent, en 11 losloopweiden –er is een speciale brochure beschikbaar met daarop de locaties in de verschillende Gentse wijken. En alsof dat nog niet genoeg was, plant de Gezondheidsdienst voor deze legislatuur nog zeker 30 extra toiletten. Die hondentoiletten bestaan 10 jaar, en worden beheerd door tien werklieden en één coördinator (u ziet een aantal van hen op de foto hierboven). Wist u overigens dat er een opruimplicht bestaat voor de ontlasting van uw dier? Er staat zelfs een boete van 60 euro op, voor wie meent zich aan deze plicht te mogen onttrekken.

Sinterklaas komt er overigens ook weer aan, en wel op zaterdag 22 november. Er is een gans programma voorzien, van de aankomst omstreeks 13u45, een koetstocht, en een Sinterklaasshow van 14u30 tot 16u45 (volwassenen zijn niet welkom) in de Groenzaal van het Sint-Bavohumaniora.

Even aanhalen dat schepen Decaluwe het ook had over de nieuwste publicatie van de Zwarte Doos, Van walsites en speelhoven. Gentblogt was aanwezig op de voorstelling van die publicatie en bericht daar eerstdaags over.

uitgelicht, baby

Schepen Coddens had het nog over De Campagne –het Ecologisch Centrum en Schoolhoeve in Drongen (zie foto). Tijdens de herfstperiode kunnen kleuters en kinderen van de eerst graad lager onderwijs er een herfstwandeling maken, en aan de hand van het verhaal van Dappertje de Duif 12 educatieve opdrachten uitvoeren. Op vrijdag 31 oktober vindt er van 18u30 tot 21u een halloween voor kinderen plaats. De activiteit kost 3 euro, en inschrijven is verplicht én het aantal deelnemers is beperkt tot 500 (tel 09 226 73 01 / 09 226 24 57).

Ter afsluiting tippen we nog even het eerste buurttoneelstuk van Buurtwerk Gentbrugge, De Verenigde straten van Genbrugge 2050, dat u kunt bijwonen op 8 (20u) en 9 (15u) november in het Dienstencentrum Gentbrugge (toegang 3 euro vvk / 5 euro kassa). De regie is in handen van Bob Vanden Eynde, en er spelen meer dan 30 (!) Gentbruggenaren mee. Het wordt omschreven als volks, komisch en futuristisch. Dat kan alleen maar leutig worden.

Ook nog op de persconferentie:

2 reacties »

  1. Reactie van patricia

    Het zou leuk zijn als iedereen een iets opvallendere vest ook zou aandoen, dan voel ik me niet meer zo bekeken. Maar als je dagelijks de Rooigemlaan en een school waar ouders hun kinderen afzetten met de fiets trotseert is het wel belangrijk om op te vallen. En dan kan je meer dan enkel een fietslicht gebruiken

  2. Reactie van Roland

    Ik heb het ook nooit begrepen waarom men in de zomer met schreeuwerig gekleurde kledij rondloopt en in de wintermannden met grijze donkere kledij. Waar blijven de mode ontwerpers?