Vlaamse Gemeenschap veroordeeld wegens discriminatie van dove leerlingen

woensdag 29 juli 2009 13u24 | Michel Vuijlsteke | 2 reacties
Trefwoorden: , , .

In maart 2009 dienden vier ouderparen bij de rechtbanken van Gent en Leuven een verzoekschrift in tegen de Vlaamse minister van Onderwijs en tegen verschillende Vlaamse scholen om voor hun dove kinderen het recht op toegankelijk inclusief onderwijs op te eisen. ‘De ouders zagen aan hoe hun kinderen, wegens een manifest gebrek aan tolkondersteuning, meer dan de helft van hun schooltijd moeten uitzitten zonder communicatie en zonder toegang tot de lessen’, stelt Fevlado.

Fevlado maakte woensdag bekend dat de rechtbank van Gent heeft geoordeeld dat de Vlaamse Gemeenschap schuldig is aan discriminatie omdat het huidige tolkenpakket van dove leerlingen een weigering uitmaakt van redelijke aanpassingen voor personen met een handicap. De rechter verwijst naar wetenschappelijk onderzoek om vast te stellen dat het huidig aantal tolkuren niet volstaat om dove leerlingen te laten participeren in het onderwijs.

Lees meer bij De Standaard

© 2009 GENTBLOGT VZW

2 reacties »

  1. Reactie van vandenond

    wablieft?!

  2. Reactie van Herb

    eerlijk gezegd, dat de Vlaamse gemeenschap niet beschaamd is? Volgens het oordeel “mogen” doven nu 70% van de lessen met ‘n tolk volgen. En dit noemt de Vlaamse Gemeenheid kansengelijkheid!