Gent legt straatmuziek aan banden

dinsdag 29 september 2009 11u12 | Redactie | 17 reacties
Trefwoorden: , , .

Nieuwe regels moeten overlast doen afnemen en kwaliteit doen stijgen

De stad Gent werkt aan nieuwe regels voor de straatmuzikanten. Die regels moeten komaf maken met het fenomeen van altijd dezelfde muzikanten die urenlang op één plek almaar dezelfde liedjes spelen en daarbij iedereen die ernaar moet luisteren tot wanhoop drijven.

Er wordt een werkgroep-Straatmuziek opgericht – met onder meer de politie en met mensen van de dienst Feestelijkheden. Dat antwoordde burgemeester Daniël Termont op een vraag van gemeenteraadslid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). ‘Die zal nagaan of er geen maatregelen mogelijk zijn om de overlast in te dijken én om te zorgen voor een hogere culturele kwaliteit.’

Lees meer bij De Gentenaar

© 2009 GENTBLOGT VZW

17 reacties »

  1. Reactie van Jean Marie DE WULF

    Eindelijk! en hopelijk met resultaat.
    Nu nog een tussenkomst op het niveau van de professionele schooiers, en dan op dat van rondhangende clochards.
    De OCMW zorgt toch voor de enen, en moet de anderen toch kunnen begeleiden, of gebeurt dat niet?

  2. Reactie van William

    Het is een stap in de goede richting, persoonlijk stoor ik me minder aan straatmuzikanten dan aan die (georganiseerde) schooiers (benden) die je te pas en te onpas aan rode lichten of ingangen van winkelcentra tegen komt. Wat betreft clochards, er gaan er meer en meer bij komen vrees ik, veel mensen verliezen hun werk, geraken in de problemen en verliezen alles, geraken daardoor ook in de problemen met hun papieren en hebben om den duur nergens nog recht op. Het OCMW gaat dit niet kunnen blijven bolwerken.

  3. Reactie van jordi

    Ja Jean Marie zo simpel is het allemaal. Sjans dat er nog mensen met visie zijn.

  4. Reactie van Jean Marie DE WULF

    Onder Clochards heb ik het wel over hen die opzettelijk een Clochardachtig uiterlijk nemen om zich alle uitersten te mogen veroorloven. Geenszins bedoel hen die het echt niet meer zien zitten, en die psychologisch of moreel aan de grond zitten. We kunnen zeer snel het verschil maken of zien.
    De benden van de Groentenmarkt, de Lievekaai, vroeger Gras en Korenlei en nog een paar dergelijke herrischoppersbenden moeten eruit, “sans pitié”. Onrechtstreeks houden ze de mensen in hun buurt voor schaak. De mensen worden door hun houding in bedwang gehouden en maken het hen beu.
    Op de Lievekaai is zeker naar mijn weten al een bewoonster weg… wanneer er nog volgen? “Ze” moeten durven tussenkomen en……. Zich niet meer verschuilen achter de woorden: hier weten we ze ten minste nog zitten, anders wordt het probleem gewoon verschoven!

    Nee, het probleem moet opgelost worden.

    • Reactie van Matthias

      Tiens, die herrieschoppersbendes heb ìk alleszins nog nooit gezien en ik woon pal in de zogenaamde probleemzone. Ik vraag mij af of de tolerantiedrempel van Jean Marie mogelijks niet wat te laag ligt.

      • Reactie van Cara Pils

        Euh, kijk eens op de trapjes aan de Groentenmarkt, vlak tegenover da frietkotje.

      • Reactie van Jean Marie DE WULF

        Licht u eens in bij de dichtbij wonenden.

        • Reactie van Matthias

          Ik bén een omwonende, mijn beste, en ik heb nog nooit last gehad met wat u “de bende van de Groentenmarkt” noemt. Dan zijn de straatmuzikanten mij toch een grotere zorg dan een paar arme sukkelaars die verdomme niet eens een dak boven hun hoofd hebben en die bij mijn weten niet bepaald voor hun plezier dakloos zijn en zich naar uw normen slonzig kleden.

          Niet dat er geen problemen zijn met daklozen in Gent (het feit dat ze er zijn is al een gigantisch probleem op zich en de nieuwe bewoners van het Elisabethbegijnhof zijn bijvoorbeeld wél storend), maar uw totale gebrek aan empathie en verzuurde retoriek stoot mij tegen de borst. Laat ons hopen dat het deels ligt aan de imperfecties van het medium, want uiteindelijk willen we beiden hetzelfde: dat er geen daklozen meer zijn in Gent.

  5. Reactie van Dstarz

    Ik kom veel in contact met die “proffessionele schooiers”, “clochards”, “herrieschoppersbendes”.(werkgerelateerd).

    [quote]Onder Clochards heb ik het wel over hen die opzettelijk een Clochardachtig uiterlijk nemen om zich alle uitersten te mogen veroorloven. Geenszins bedoel hen die het echt niet meer zien zitten, en die psychologisch of moreel aan de grond zitten. We kunnen zeer snel het verschil maken of zien.[/Quote]

    Je ziet het allemaal toch een beetje zwart wit.Mensen die ‘opzettelijk’ een clochardachtig uiterlijk aannemen?!
    Een grote groep van die mensen zijn mensen die “het ook niet mee zien zitten door 1 of andere reden. Al ooit eens gaan praten op die plaatsen?
    Er zijn natuurlijk herrieschoppers, en die moeten er onverbiddelijk uit.

    Maar wat op plaatsen als de groentenmarkt aan de hand is is complex. Dit probleem wordt altijd verschoven van plaats tot plaats. De mensen die zich daar begeven zijn mensen met ‘echte problemen’ die ze zich al dan niet zelf aangedaan hebben. Problemen zoals drugs en alcohol, psycho-sociale, enzovoort, en veeleer is het een combinatie van…

    Ik denk dat fout ook bij beleid ligt en de mogelijkheden die er (niet) zijn. Het probleem bestaat al lang en het enige wat men doet is ze van het ene plein naar het andere sleuren als een stuk afval. Ik denk dat er momenteel voor die mensen 1 plaats is waar ze overdag terechtkunnen en dat is het SOC. En dan nog zijn ze vrij te gaan en te staan waar ze willen. E

  6. Reactie van Tijl

    Clochards en bedelaars horen bij de cultuur van grootsteden wat Gent ook is !!!!! Zolang ze iedereen gerustlaten is er niet echt een probleem vindt ik!De muziekanten mogen wel eens een ander deuntje spelen maar mij echt storen doen ze niet ! :)

    • Reactie van William

      Wat betreft (sommige) bedelaars, die laten je niet met rust, vind trouwens maar gevaarlijk ook, meisjes en jongens van…in ieder geval nog schoolplichtig als ik sommige zo zie, die tussen auto’s laveren aan de rode lichten vaak tot het laatste moment.
      En dat bedelaars en clochards bij de cultuur van grootsteden hoort wil ik wel beamen, maar niet de georganiseerde bedelaarsbendes die met de wagen gedropt worden en op het einde van de dag terug worden opgehaald

    • Reactie van Clay

      Mijn dochtertje van 8 gaat in haar onschuld geregeld een “klapke” doen met die “bende” van de Groentenmarkt. Zelfs zij heeft al door dat het gewone mensen zijn, zij het met een ernstig probleem. Gevaarlijk zijn ze mijns inziens alleen voor
      zichzelf… Overigens, de “grootstad” Gent? Haha!

      • Reactie van Eric Caufrier

        @ Clay, een kind is de weerspiegeling van zijn ouders, proficiat om uw kind op deze manier op te voeden.

    • Reactie van Jimmy

      Tijl, volgens mij verwar je grootstad met grote stad?

      • Reactie van William

        Is Gent niet de vijfde grootste stad van België, in Belgenland dus een grootstad (ik reken er wel alle randgemeenten bij natuurlijk, niet enkel het centrum)

  7. Reactie van mariette

    In sommoge steden kun je dakloosje spelen voor een paar dagen.het maakt de stad zo mooi.

  8. Reactie van Fred

    Wat is er in hemelsnaam zo mooi aan een aantal sukkelaars in de stad te zien ronddolen ?