Moeilijke dagen voor Catharina Segers

woensdag 24 februari 2010 10u57 | Wouter | 6 reacties
Trefwoorden: .

Het zijn lastige dagen voor schepen van Burgerzaken Catharina Segers (Open VLD). Eerder deze week moest ze inbinden in het debat over de geldigheid van de handtekeningen die een volksraadpleging over de districtsraden moet mogelijk maken (via De Gentenaar). Deze ochtend meldde deredactie.be bovendien dat de Gentse CD&V het ontslag vraagt van Segers. De CD&V-fractie van de gemeenteraad heeft schepen Segers gevraagd om ontslag te nemen nadat ze enkele weken geleden een huwelijk tussen een moslimpaar uitstelde, omdat ze twijfelde over de rechtsgeldigheid van het huwelijk. Er bleek uiteindelijk niks aan de hand en de twee konden toch trouwen.

© 2010 GENTBLOGT VZW

6 reacties »

  1. Reactie van rony coekaerts

    in vorige reacties heb ik mijn verontwaardiging over de beslissing van mvr.segers geventileerd.
    dat zij niet alleen is bewees de gemeente st.pieters-woluwe vorige week: we stonden daar met zo’n kleine honderd man voor een chinees huwelijk. afgelast wegens bijkomende onderzoek door het parket en medegedeeld per brief op verkeerd adres.”een formaliteit” verklaarde de franstalige bediende.
    meisje in bruidsjurk en in tranen. familie uit parijs en a’dam. in bedrukte stemming het eten maar binnengespeeld in het afgehuurde restaurant. de dj. is maar afgedropen.
    kortom: zou iemand eens willen nadenken voor een lichtzinnige beslissing te nemen?
    nb. deze morgen bevestiging dat de trouwerij binnen twee weken wel kan doorgaan! alles opnieuw? wie zal dat betalen?

    • Reactie van laurensv

      Het verhaal van rony is nogmaals een bevestiging dat het beter zou zijn als de overheid niets met trouwen te maken zou hebben. Wil je trouwen, dan kan dat volgens je eigen overtuiging, op plaats naar keuze, helemaal hoe je het zelf wil.
      Wil je voor de staat aanzien worden als koppel dan dien je desgewenst nog wat formulieren in die dan zorgvuldig kunnen gecontroleerd worden.

      • Reactie van rony coekaerts

        laurensv., ik pleit helemaal niet tegen het wettelijk huwelijk, want
        zie de situatie:
        man, legaal met job, vrouw als studente ulb. ook, reeds vier jaar. daar gaat een serieus onderzoek aan vooraf, geloof me, want anders krijg je die plastieken kaart niet. vrouw is zwanger en ze hebben een optie genomen op een huis.
        drie maand wachten op toelating (onderzoek) met positief resultaat: 18.02 om 10u. huwelijk. op 08.02 toch nog maar eens informeren: alles ok.
        blijkt dat ze op 02.02 vanop de gemeente een brief hadden verstuurd, wijzend op die bijkomende onderzoeken, die op 05.02 terug gekomen is:”adres onbekend”. dus de ene bediende wist niets van de andere.
        het kan misschien ouderwets zijn maar dat koppel wil wettelijk trouwen. met een kind op komst en de bedoeling een huis te kopen, willen die met alles in orde zijn.
        waar ik je wel volg is dat men de vrijheid zou moeten hebben te “huwen” waar of hoe men wil zolang dat geen wettelijke gevolgen heeft maar dat is in de praktijk reeds zo.
        ik zie die notaris wel geen verkoopsakte opstellen op basis van een “huwelijk” door pietje de leugenaar ingezegend onder de bloeiende appelboom in je tuin, hoe romantisch ook.
        mijn vorig huwelijk. we hadden samen een kind voor het huwelijk. heeft dat een hoop rompslomp gekost om die op mijn naam te krijgen! grootouders die moesten opdraven voor de vrederechter……..

        • Reactie van Tom De Wael

          Ronny, voor een notaris maakt het eigenlijk nog bitter weinig uit of mensen getrouwd zijn of niet. Mijn partner en ik zijn ook niet getrouwd en ons huis staat op alle twee onze naam. Er zijn daar een aantal mogelijkheden die ze kunnen gebruiken.
          De notaris zal vooral kijken naar het feit of de bank zijn zegen heeft gegeven en het huis KAN verkocht worden. (maw, op basis van het inkomen van de man)

          En kinderen erkennen is tegenwoordig ook een stuk makkelijker geworden dan vroeger.
          In die optiek heeft de gemeentelijke admnistratie zich heus wel aangepast aan de gewijzigde realiteit.

          Wat de concrete situatie betreft (en deze van mevrouw Segers) is dat uiteraard heel jammer wat er gebeurd is maar voeren medewerkers uit wat hen wordt opgedragen (al dan niet onder druk van een bepaalde politieke kleur)

          Doet een politicus niets is het iets, zijn ze eens te streng is het uiteraard ook weer niet goed …
          Tja, je moet uit speciaal hout gesneden zijn om deze dagen nog aan politiek te doen.

          de wat de cd&v betreft: pot – ketel
          echt waar
          bah

  2. Reactie van Arthur De Decker
  3. Reactie van Arthur De Decker

    Recent nieuws:
    Alle stemmen volksraadpleging worden herteld – 24/02/2010
    Gent – Na een vurig debat waarbij de oppositie schepen van Burgerzaken Catharina Segers (Open VLD) fel onder vuur nam, deed burgemeester Daniël Termont het voorstel om de rechtbank van eerste aanleg in kort geding te vragen een deskundige aan te stellen. Gemeenteraadslid Isabelle De Clercq (LDD) had gevraagd om een toezichtscomité samen te stellen, maar schepen Segers weigerde dat omdat dat niet wettelijk was. Zij stelde wel voor dat de raadsmannen van beide partijen een rechtbank zouden vragen een deskundige aan te stellen, maar mocht het voor de eisers van districtsraden slecht aflopen, dan zouden zij de kosten moeten betalen. Daarop barstte de oppositie weer los.

    Burgemeester Termont laste een schorsing in en kwam met een nieuw voorstel naar de gemeenteraad. Er komt een algehele hertelling en de uitslag zal worden gevolgd. Stad Gent draagt de kosten.

    Zeven jaar geleden oordeelde het schepencollege dat er te weinig handtekeningen waren voor een referendum, maar de Raad van State heeft dat besluit onlangs vernietigd. Arthur De Decker en zijn kompanen verzamelden toen 27.343 handtekeningen, maar het toenmalige schepencollege oordeelde dat er maar 21.487 handtekeningen geldig waren. Voor een volksraadpleging waren er 22.867 nodig.
    Het valt nu af te wachten wat het resultaat van de hertelling is. Initiatiefnemer Arthur De Decker gelooft dat er voldoende geldige stemmen zullen zijn.

    Karel Van Keymeulen