Appels zijn betere fabels in bed

donderdag 25 februari 2010 22u14 | Gudrun | 2 reacties
Trefwoorden: , , .

AppelDoet de titel van dit stukje u de wenkbrauwen fronsen? Wel, mij ook.

Ik keek in elk geval zeer verwonderd op toen ik de titel op een grote affiche met mariabeeldjes op mijn klasdeur zag verschijnen. Pas bij nadere inspectie zag ik waarover het ging: het schooltoneel van onze school, Koninklijk Atheneum Mariakerke.

Acht jaar geleden rijpte bij enkele collega’s het idee de leerlingen te laten proeven van toneel. Niet alleen door  met hen naar voorstellingen te gaan kijken – de cultuurcel van de school biedt al elk jaar een zeer gevarieerd programma aan – maar door hen de mogelijkheid te geven ook eens zelf een stuk te maken, het uit te werken van begin tot eind, weliswaar met professionele begeleiding.

Dit wat ‘gekke’ idee is stilaan een traditie aan het worden binnen de school en neemt steeds indrukwekkendere proporties aan. Dit jaar werd Koen De Ruyck bereid gevonden om samen met leerlingen van alle leeftijden (11 tot 18 jaar) een theaterstuk te maken.

Er werd gezocht naar een thema, geïmproviseerd, geschreven, geprobeerd, opnieuw geschreven en opnieuw geprobeerd… tot wat er nu staat of toch bijna staat. In elk geval wordt het meer dan de moeite waard.

De leerlingen zijn hiermee vanaf september bezig, uiteraard buiten de schooluren: na de lessen en tijdens de vakantiedagen, met al hun enthousiasme om er iets van te maken. De samenwerking met Koen was boeiend voor de leerlingen. Onder zijn begeleiding zagen ze hun eigen ideeën vorm aannemen, en een aantal tieners ontpopte zich tot echte acteurs. Met de bundeling van al hun mogelijkheden en hun bereidheid samen te werken groeide er iets… als in een droom.

De leerlingen zouden het eigenlijk best jammer vinden moesten enkel leerlingen en ouders komen kijken. De deuren zijn dus wel degelijk geopend voor iedereen die wil komen, dus kom gerust kijken.

Zonder te veel over de inhoud te willen vertellen van ‘Appels zijn betere fabels in bed’ kunnen we alleen maar zeggen dat “dromen” het centrale thema is.

Vrijdag 26 februari om 20u00
Zaterdag 27 februari om 20u00
Zondag 28 februari om 15u00
In de sporthal van het Atheneum Mariakerke, A. Casier de ter Bekenlaan 26 in Mariakerke.
Toegangskaarten € 6
Reserveren bij acruyt@fulladsl.be

© 2010 GENTBLOGT VZW

2 reacties »

  1. Reactie van Frans

    In het gemeenschapsonderwijs zijn religieuze symbolen niet toegelaten, maar hoe anders verwijs je naar de naam van de betrokken deelgemeente. Opvallen is de (blijde) boodschap. :-)

  2. Reactie van Femke Moens

    Het is een zalig toneel! Zelfs ik doe mee ;)
    Dus iedereen zeker komen kijken!