Twee kweenen

woensdag 28 april 2010 9u45 | patricia (tekst), Toneelgroep Nunc (beeld) | reageer
Trefwoorden: , , , , , .

Het was een beetje zonde om op een mooie zonnige vrijdagavond naar het toneel te gaan. Zo leek het wel, maar nadat we bij Foley’s op het terras heerlijke fish and chips gesmuld hadden, kreeg ik het toch al een beetje koud. En laat Foley’s nu net de plaats zijn waar we onze tickets moesten ophalen. Toneelgroep Nunc kiest resoluut voor theater op locatie en voor de meest recente voorstelling is dit het Oud Justitiepaleis. Een bel zou ons waarschuwen wanneer we klaar moesten staan.
Regisseur Benjamin Van Tourhout nam ons mee als een kudde schapen, wat moeizaam omwille van de zon, maar ook wel met een tikkeltje spanning. Het Justitiepaleis is nu eenmaal niet een plek waar de meesten van ons dagelijks komen. De trap op, een gang door, opnieuw een trap, waar zouden we komen? Ondertussen zagen we de bordjes: Jeugdkamer, assisenhof,… In de zaal staan twee lange houten banken, de pilaren aan de zijkant zorgen voor een mooi kader. Nu nog een mooi verhaal, en dat krijgen we.

Twee KweenenTwee kweenen is het verhaal van Queen Elizabeth en Mary Stuart, respectievelijk koningin van Engeland en koningin van Schotland. Twee nichten die een harde strijd voor de Engelse troon leverden. Queen Elizabeth was de bastaarddochter van Henry VIII en Anne Boleyn, u misschien bekend als de Virgin Queen.
Een kween wordt in West-Vlaanderen ook wel gebruikt voor een klagende, lastige vrouw, wat deze vrouwen ook wel zijn. Maar wat ik niet wist is dat het woord ook in het algemeen Nederlands blijkt te bestaan en daar een onvruchtbaar dier is dat de geslachtskenmerken van beide geslachten heeft. Zo ver zou ik niet gaan wat Queen Elizabeth betreft, maar feit is dat de cultivering van haar maagdelijkheid toch wel haar wens om een man te zijn verbergt. Als man zou men haar ambitie immers alleen maar vanzelfsprekend gevonden hebben. Ze was niet de rechtmatige troonopvolgster maar ze beschouwt zich wel als de meest geschikte. Ik weet niet of Benjamin Van Tourhout die ook de tekst schreef dit wist, maar het is wel passend.

Op scène maken we kennis met drie personages: de twee koninginnen en Lester, een man die dingt naar de gunsten van beide vrouwen in de hoop er zelf beter uit te komen. Hij schetst de situatie en zegt meteen dat de meisjes er klaar voor zijn. Het gaat erom spannen en dat blijkt zeker uit wat volgt. Beide vrouwen maken zich op voor de strijd, een ongelijke strijd want Mary Stuart is opgesloten. En we weten eigenlijk ook al hoe het gaat eindigen natuurlijk. En toch laat je je meeslepen door dit mooie staaltje. Heel sterk teksttheater, met mooie dialogen, beschrijvingen en woordspelletjes. Het gaat soms best snel, maar de schoonheid van de taal blijft overeind. Ik was vooral onder de indruk van de venijnige dialogen tussen de twee vrouwen. Leen De Veirman zet een ongelooflijke Mary Stuart neer, ze verweert zich heftig met woorden en als het moet haalt ze ook ferm uit. Twee paletten, veel groter is haar cel niet. Maar haar gezicht spreekt boekdelen. De scène over haar kind is ongelooflijk sterk. Bij Katrien Vandendries die Queen Elizabeth neerzet, voel je zo de kilte van haar ambitie. Ze heeft niet de meest sympathieke rol, maar toch slaagt ze er in om een zekere empathie op te roepen.

Met Twee kweenen bevestigt Toneelgroep Nunc hun reputatie van verrassend theater op lokatie. Een aanrader!

Twee Kweenen, van Toneelgroep Nunc, gezien op vrijdag 23/4. Nog te zien op 24/04/2010, 28/29/30-04/2010 en 01/05/2010 om 20u. Je kan nog steeds reserveren via info.toneelgroepnunc@telenet.be, www.toneelgroepnunc.be of via 0474/23.45.05.

© 2010 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.