Eindwerk rond opsporen van syfilis valt in de prijzen

dinsdag 29 maart 2011 16u25 | Michel Vuijlsteke | reageer
Trefwoorden: , , .

De BVLT (Belgische Vereniging van LaboratoriumTechnologen) organiseerde in maart voor de derde maal een postersessie en – wedstrijd voor pas afgestudeerden van de professionele bachelor biomedische laboratoriumtechnologie. Voor de KAHO Sint-Lieven, Technologiecampus Gent, namen twee studenten deel. Jonas Van Audenaerde (afgestudeerd als medisch laboratoriumtechnoloog) behaalde de tweede prijs (een geldbedrag van 75 euro). Zijn poster, gebaseerd op zijn stage en eindwerk onder leiding van Dr. E. Padalko, behandelde een screeningstest voor het opsporen van syfilis.

Syfilis is een seksueel overdraagbare aandoening die wereldwijd verspreid is. De ziekte is een tijdlang zeer goed onder controle geweest maar de laatste 5 jaar is de ziekte opnieuw helemaal terug van weggeweest. Het aantal nieuwe patiënten waarbij syfilis vastgesteld wordt stijgt zeer sterk, niet alleen in ontwikkelingslanden maar ook in Europa. Het is van groot belang dat het labo een goede ondersteuning kan bieden door middel van testen voor de detectie van Treponema pallidum, de verwekker van syfilis. Een snelle en éénduidige, geautomatiseerde test is dus ook hier een must. Alle geteste statistische parameters scoorden zeer goed en deze test werd dan ook ingevoerd in de dagelijkse analysen op de afdeling Infectieuze Serologie in het laboratorium Klinische Biologie van het UZGent.

Nele Verhulst, de laureate van de vorige posterwedstrijd en tevens oud-studente van de KAHO, was één van de juryleden. Zij nam in november in Verona deel aan het EPBS (European Association for Professions in Biomedical Science) Congres waar ze met haar poster van vorig jaar de derde prijs wegkaapte.

© 2011 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.