Caque? Caque!

dinsdag 19 april 2011 9u58 | Pieter Beck | reageer
Trefwoorden: , , .

caqueImprovisatietheater is HOT. De Lama’s waren in Nederland immens populair. De Lunatics speelden in Vlaanderen al verschillende zalen en festivals plat.

Caque werd gevormd na een Lunatics-improvisatieworkshop. En straffer nog, deze jonge improtelg valt niet te betichten van podiumvrees of podiumbloedarmoede. Enkele leden willen zelfs geïnterviewd worden: Kevin Planckaert en we kid you not: Bert Beck.

Enkele Caque-leden spelen bij de Lunatics. En enkele Lunatics trainen mee bij Caque.

Wat is Caque (‘KAK’ uitgesproken) eigenlijk?
Kevin: Caque brengt improvisatie. Dat zijn dus verzonnen scènes of sketches zonder decor of kostuum. En dit mét suggesties van het publiek. Dat kunnen plaatsen, emoties of zelfs dieren zijn. Caque bestaat uit een vijftiental mensen die samen het doel hebben een succesvolle en straffe improcomedygroepering in Gent en omstreken te maken. Onder die 15 vind je verschillende mensen: onderwijzer en landbouwkundige, 19-jarige en 34-jarige, man en vrouw, Limburger en West-Vlaamse.
Bert: Caque is ook een groep mensen die samen op café gaat. En zwijgen, kunnen we ook niet.

Hoe is Caque ontstaan?
Bert: Caque ontsproot aan de breinen van een bende mafketels na een improvisatieworkshop eind 2009.
Kevin: Zelf ben ik er later bij gekomen. Ik volgde in april 2010 een cursus gevorderde improvisatie bij Wisper. Als oprichter en lesgever bij Improsant (Improcomedy van Ronse) wou ik nog wat bijleren. Leden van Caque namen hier ook aan deel en het klikte.

Wat doet zo’n improvisatiegezelschap eigenlijk?
Bert: Wij leveren theater ‘à la minute’. Spelen doen we in cafés, comedynights, personeelsfeesten, livings, jeugdhuizen, zelfs Gentse Feesten op het Boomtownfestival.
Kevin: Daarnaast “trainen” we wekelijks in het buurtcentrum Rabot. Maar ook daarbuiten, thuis, tijdens het eten, het kuisen, op café … Dikwijls tot frustratie van onze vrienden.

Hoe ziet zo’n show er dan uit?
Bert: De MC, dat is de presentator, begint het optreden met een interactieve en ludieke opwarming van het publiek. Na de opwarming roept de MC de 4 spelers op het podium. Het publiek kan in sommige scènes een speler van het podium roepen als die niet voldoet. De MC kan voor deze scènes suggesties vragen aan het publiek. Een voorbeeld: ”Waar zou je absoluut niet naartoe gaan op een eerste afspraakje?” “Een containerpark”, is een mogelijk antwoord. Of : “Toen je jong was, wat wou je later worden?” “Een schaapherder”, zou dan een antwoord kunnen zijn. Op het podium boksen de spelers een scène in elkaar met de suggestie. Zo krijg je een pastorale scène in een containerpark.
Kevin: Dit jaar organiseren we ook een Caquerdag waar we speel- en trainingssessies aanbieden, meer info in de loop van dit jaar op onze site.

Caque treedt ook op in livings?
Kevin: Ja, het ideale vervangmiddel voor de cinema! Het toetje voor een verjaardagsfeest! De MC en de 4 spelers brengen een optreden van 1 uur of meer. Bij livingimpro nodigt de gastheer of gastvrouw enkele vrienden uit, hoe meer, hoe liever. In de living wordt zitgelegenheid voorzien en een optredenruimte.
Bert: En we breken niets af hoor.

Tot slot, al genante momenten meegemaakt op het podium?
Kevin: Een suggestie uit het publiek voor beroep was ‘oncoloog’. Ik had er toen geen idee van wat het was, dus maar iemand gespeeld die graag zaken ‘lijmt’ in het Frans.
Bert: Hier hetzelfde. Vraag me niet meer hoe we erbij kwamen, maar bij een gegeven scène liep ik met een denkbeeldige kerstboom in mijn kont rond. Dat scoort toch een dikke 9 op mijn genant-o-meter.

Caque aan het werk zien?

  • Elke tweede donderdag van de maand in het Muzikantenhuis, maar uitzonderlijk met Improcessie op zaterdag 30 april 2011 in het Muzikantenhuis (Dampoortstraat 50, Gent).
  • Zaterdag 21 mei met Improsant in The Clubman, Vlaamsch Improvisatie Tornooi (Kleine Markt 2, Ronse)
  • Boeken voor een optreden in uw living, café, jeugdhuis: meer info op www.caque.be, Facebook-fanpagina, www.muzikantenhuis.be

© 2011 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.