Vroege herfst in de stad

vrijdag 29 juli 2011 9u57 | patricia | 5 reacties
Trefwoorden: , .

Zowat alle paardekastanjes in de stad hebben serieus last van de mineermot. Hun bladeren worden nu al oranje en dat zorgt voor een wel heel vroege herfst in de stad. Over een maand zullen de bladeren al afvallen. Het fenomeen verzwakt de bomen.

Het lijkt wel herfst als je op het fietspad aan de Frère Orbanlaan rijdt. De bomen aan beide kanten van het park kleuren oranje – en dat middenin de zomer. Ook de paardekastanjes in het Muinkpark en op de Muinkkaai verkeren in herfststemming en die in de Sint-Denijslaan zien er zeer belabberd uit. ‘De paardekastanjes in de stad hebben al ruim tien jaar last van de mineermot’, vertelt Wim Moerdijk van de Groendienst. ‘De larven van deze mot vreten het bladmoes van de bladeren op, waardoor die verkleuren en afvallen. De eerste larven zijn er in maart en als je een warm voorjaar of een goede zomer hebt, hebben tegen augustus drie tot vier generaties larven in de boom geleefd.’

Meer bij Het Nieuwsblad

© 2011 GENTBLOGT VZW

5 reacties »

  1. Reactie van Roland

    Als ik het artikel lees zijn alle bomen ziek en aangetast, niet enkel door de larven en onderneemt de stad niets sinds 10 jaar om daar iets aan te verhelpen. Wil de stad die paardekastanjes langzaam laten verdwijnen?

  2. Reactie van mettenanxtgilda

    Die paardekastanjes verdwijnen heus niet. Elk jaar staan ze er weer als nieuw bij, wel verschrompelen en drogen de bladeren vroegtijdig uit door dat ongedierte(gevolg van de klimaatsopwarming)
    Spijtig dat we daardoor dat herfstige, gele blad niet meer te zien krijgen .

  3. Reactie van rony coeckaerts

    niet dat ik alles weet maar ooit had ik een treurwilg die elk jaar werd opgevreten door de larven van de blauwe prachtkever.
    een boomchirurg uit waasmunster heeft er toen gaten in geboord, iets ingespoten en die beestjes vielen met duizenden binnen korte tijd naar beneden.
    of dit een oplossing is voor jullie bomen weet ik niet. het was niet goedkoop maar hem kappen was ook geen optie.
    nb.ook de volgende jaren geen last meer gehad.

  4. Reactie van kristof

    De paardekastanje stond ook op de groentemarkt, die zijn toch ook één voor één gesneuveld, en dit had volgens mij ook te maken met de larven van die mot. Ik hoop dat we op de frere orbanlaan, muinkpark en andere niet dezelfde weg opgaan.

  5. Reactie van A. Brysse

    Op de Hubert Frère-Orbanlaan wordt het verdedigingssysteem van de bomen zwaar onder druk gezet door verstikking van de wortels als gevolg van het aanstampen van de aarde door het zware verkeer. Hopelijk is er voorts in de eertijds drassige bodem nog steeds voldoende grondwater voor de bomen.