Lang geleden…

zondag 6 november 2011 8u17 | Reproduktie Jos Tavernier | 11 reacties
Trefwoorden: , .


Heeft u ook een foto voor deze rubriek? Mailen mag naar fotoredactie@gentblogt.be of u kunt uw foto ook kwijt op onze flickr-groep.

» Meer foto's in het foto van de dag-archief.

© 2011 GENTBLOGT VZW

11 reacties »

  1. Reactie van Roland

    Ik denk daar ergens in de verte de Sint Pieterskerk te zien op het Sint Pietersplein, maar waar is er een rivier die zo breed is (was), met links een onbevestigde oever?

  2. Reactie van Olivier

    Ik zie St-Anna, dus ik veronderstel dat we dit ergens in de buurt van Portus Ganda moeten situeren :)

  3. Reactie van Frans

    Wat een prachtige foto! Edmond Sacré?

  4. Reactie van Arthur De Decker

    Op deze foto van ca 1856, naar een zilverbromidedruk van een niet gekende fotograaf (zie Fotografie te Gent van 1839 tot 1940, 1987, p. 94) zien we het Visserijkanaal en in de verte de Nieuwenbostoren (dus niet de Sint Pieterskerk) en de Sint Annakerk (zie ook verdwenen hoekjes van het oude Gent, 1994, nr.100).Rechts vloeit de Schelde in de Leie. Rechts zien we (op de hoek van de huidige Nieuwbrugkaai) het hoge gebouw van houtzagerij Van Imschoot gevestigd in het oude klooster der zusters Spinnersen of Fileuses (zie Gent schoon geprent p. 92-93). Links merken we de De Pauwvaart. De foto moet dus zijn genomen van op de Rode Torenkaai.

    • Reactie van Roland

      Alweer eens heel duidelijk, alhoewel ik denk dat de Leie in de Schelde vloeit :-)

      • Reactie van jos tavernier

        het gaat hier om ‘ De Reep’, ook wel Nederschelde genoemd, dus is het wel degelijk de Schelde die in de Leie vloeit, alhoewel dat in Gent niet altijd duidelijk is met die vele vertakkingen van Leie en Schelde.

  5. Reactie van Maybe

    Wel degelijk Nieuwenbostoren: https://gentblogt4.webs.com/Visserij.jpg

  6. Reactie van Roos

    @Arthur: net niet helemaal juist. ;-)

    Deze foto is eerder gemaakt vanaf het einde van een toen nog bestaande landtong, die het huidige Portus Ganda in twee stukken splitste. Volgens mij zie je links helemaal niet de De Pauwvaart. Gewoon een kromming van de Schelde. Het Visserijkanaal ligt net buiten de foto!
    Gewoon even vergelijken met deze kaart uit 1841:
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/61/Map_of_Ghent%2C_1841.jpg
    De Quai de la Pêcherie is hierop veel langer dan de huidige Visserij.

    Aan de rechterkant zit dan weer de aanzet van het Nieuwpoort met het Paddengat, oftewel de huidige Volmolenstraat.
    De kaaimuur in het midden van de foto komt wel mooi overeen met de huidige kaaimuur rondom het Veermanparkje.

    • Reactie van Arthur De Decker

      Roos, je hebt volkomen gelijk.Die langwerpige dam of landtong tussen het Visserijkanaal en de Nederschelde (daar eigenlijk nog Leie), ontstaan bij het graven van de Heirniscoupure in 1752-1756 evenwijdig met de voornoemde Nederschelde, werd inderdaad pas weggegraven in 1909. Ten tijde van de foto lag die smalle strook daar dus nog.We zien op de foto dus niet het Visserijkanaal (soms Rommelwater genoemd) doch wel de Leie die even verder in de Nederschelde vloeit (en niet omgekeerd).Dit water was daar toen nog onderhevig aan de getijdewerking. Voor verdere details verwijs ik graag naar het uitstekend artikel van L. Devrieze, Het eeuwenoude tweewaterpeilenregime te Gent, in Gandavum, 2006, jg 11, nr 2, p.5-26.

  7. Reactie van Jean Marie DE WULF

    De bouw van de Sint-Annakerk begon in 1856, de kerk werd ingewijd in 1862.

    • Reactie van Arthur De Decker

      Die inwijding gebeurde op 27 oktober 1862 door vikaris generaal De Decker! Kan familie zijn van mij…De datering van de foto was benaderend.Beter ware te zeggen tussen 1856 en 1890