Antwerpen verslaat Gent als beste fietsstad

maandag 25 juni 2012 12u57 | teun | 18 reacties
Trefwoorden: , , .

Antwerpen heeft dit weekend de titel van beste fietsstad van Vlaanderen in de wacht gesleept, voor de neus van Gent. Vlaams minister Crevits loofde onder andere het Velo-systeem waarmee Antwerpenaars huurfietsen kunnen gebruiken, een systeem dat Gent niet wil invoeren omdat het te duur is.

Lees meer bij De Gentenaar.

© 2012 GENTBLOGT VZW

18 reacties »

  1. Reactie van alex

    Velo-systeem te duur? Volgens mij waren de zinloze subsidies voor de elektrische fietsen beter hieraan besteed?

  2. Reactie van bart

    Was gent dan ooit wel een “fietsstad”?

    ik woon nu bijna 4 jaar in Gent en rijd hier dagelijks met de fiets. als je niet onophoudelijk door koning auto van de straat geveegd wordt of op een kruispunt waar je voorrang hebt omver gereden wordt dan rammelt je fiets wel ergens uit elkaar op een of andere slecht onderhouden kasseiweg!

    Ze mogen hier eerst wel eens een serieuze verkeershervorming doorvoeren vooraleer Gent zich terug “fietsstad” mag noemen!
    tip: maak de binnenstad VOLLEDIG AUTOVRIJ!!!

    • Reactie van Cerberus

      whoehoe! laten we terug met paard en kar door de straten trekken en Gent terug een open veld maken… Denkt men nu echt dat het kan zonder auto?
      Alles autovrij… dat is altijd al de gemakkelijkste oplossing geweest hier. Men kon de toe- en overvloed niet meer aan, maar in plaats van een deftig alternatief te vinden, bant men het liever.
      Met als gevolg; mij zien ze niet meer in het centrum of daarrond; ik doe mijn inkopen wel online of buiten Gent.

      • Reactie van bart

        waarom zou je inderdaad je inkopen in het centrum komen doen met de wagen? het zijn mensen met die mentaliteit die blijven ijveren om de auto steeds maar toe te laten in het centrum!
        doe grote inkopen inderdaad BUITEN het centrum zoals iedereen (ook ik) dat doe en laat je wagen als je toch naar het centrum komt buiten de stadsring of op een P+R parking staan en kom met de bus of met de fiets! zelf woon ik vrij dicht bij het Sint-Anna ‘plein’ / ronde punt en ik word dagelijks geconfronteerd met mensen die de stad proberen binnenrijden met hun wagen en niets anders doen dan in de file staan en hun frustratie uiten door onophoudelijk te klaxoneren. zouden al die mensen niet veel minder stress hebben moesten ze dit allemaal met de fiets doen? (en je bent VEEL sneller ook!) mijn schoonvader werkt in Antwerpen en rijd elke dag met zijn FIETS naar de Dampoort om daar dan ofwel de trein ofwel zijn auto te nemen. de auto is voor mij dus geen taboe, maar hou hem weg uit het centrum! de auto is tegenwoordig zodanig ingeburgerd dat we vergeten hoe een vervuilend, stresserend, gevaarlijk, dominerend ding het eigenlijk wel is…

        • Reactie van The Tower

          Nu nog de fietsers opvoeden t.o.v. voetgangers in die autovrije zones (die voor alle duidelijkheid geen fiets-, maar voetgangerszones zijn) en we zijn er helemaal. Bericht aan de fietsers : ga af en toe eens gewoon TE VOET.

        • Reactie van Cerberus

          ik zou het u graag eens zien doen; met 2 kleine gasten op uwen velo, door weer en wind (zeker met het weer van tegenwoordig). Dus ook sneeuw, ijzel en de gansen bataclan. Als u dat al lukt 2 snotters op uwe velo te zetten en te houden, mag je nog blij zijn dat je uw eindbestemming levend hebt bereikt. Achteraf mag je Onzen Lieven Heer prijzen dat ie niet gestolen is of een wiel heeft dat op miraculeuze wijze paraplu staat.

          Een bakfiets daar begin ik niet aan, omwille van de hoge kost en daarmee sta je net zo goed in de file vollenbak decharge-gas te snuiven en met de hete adem van een bende opgejutte automobilisten in uwen nek. Plezanter is ne bus van de Lijn, want die maken nog meer lawaai en kunnen u onmogelijk voorbijsteken. Laat staan; waar moet ik zo een spel zien kwijt te geraken? In mijne gang van slechts 1 meter breed? Dacht het niet.

          Ach wat… het centrum is voor toeristen.

          • Reactie van bart

            neem dan samen met je kinderen de bus of tram ipv de fiets?
            dat is dan ineens een goed voorbeeld voor ze ipv van ze gewoon te laten geraken aan het feit da je voor alles de auto nodig hebt…

    • Reactie van yves

      Was Gent dan ooit wel een “fietsstad”?
      Ik denk het wel. Vroeger (…sprak opa…) was er géén fietsbeleid. Fietsen was iets voor arme mensen. Of voor studenten. Het Belfort was een rotonde. Fietsstallingen waren zo goed als onbestaande. Voor de assertieve fietser is Gent ok geworden. De periode met Frank Beke als burgemeester en Sas Van Rouveroij als schepen van mobiliteit ging het met rasse schreden vooruit, deels met dank aan het Vlaamse Gewest. Die dynamiek is onderuit gehaald, deels door de opvolger van Van Rouveroij op Openbare Werken, deels door het rode potlood in Brusselse ministeries, deels door gebrek aan slagkracht bij de huidige administraties en stadsbestuur, deels doordat er geen antwoord kwam op het stijgende autobezit en – gebruik, deels door onbestaande ondersteuning van het fietsbeleid bij de politie, en nog… .
      Het en-en-beleid van het huidige stadsbestuur realiseerde zeker een aantal positieve zaken voor fietsers. Maar het was geen beleid om niet-assertieve fietsers (de meerderheid) op de fiets te lokken en er te houden. Gelukkig is er een forse instroom van jonge fietsers.

      • Reactie van bart

        ik begrijp ook wel dat men in gent zijn best doet. ook ben ik op de hoogte van alle stedenbouwkundige ingrepen men hier sinds de jaren ’50 heeft gedaan. toen wou men zelfs nog grote delen van het binnenwater dicht leggen (zoals de reep) voor parking en nieuwe wegen aan te leggen. er is dus wel een fietsbeleid en met het heropenen van de reep maakt Gent duidelijk een goed gebaar. maar om dan echt van een ‘fietsstad’ te spreken gaat me wat ver. ik denk dat men hier aardig op weg is maar de dominantie van de wagens waar ik dagelijks mee geconfronteerd wordt als voetganger en als fietser blijft nog te sterk aanwezig.
        er moet gewoon wat meer besef komen dat het anders kan en met het juiste lef van de stad uit moet dit lukken!

  3. Reactie van azerty

    De parken, de voetpaden, de voetgangerszones volledig FIETSVRIJ !!! Joehoe !!

    • Reactie van bart

      daar ga ik anders ook mee akkoord hoor!
      want als voetganger wordt je dan ook weer onophoudelijk omvergereden door de fietsers die constant op het voetpad fietsen !?!?
      … moest de stad eenmaal autovrij zijn dan zou er tenminste wel wat meer plaats zijn voor alle fietsers en voetgangers zodat zij elkaar ook niet meer in de weg lopen/fietsen :)

      • Reactie van azerty

        Die fietser heeft ook wel een auto voor huis of in zijn straat geparkeerd ! En hindert ondertussen met zijn gestalde fiets(en) de voetganger. Is er in Gent plaats voor de bewoner met een (minstens één) fiets én een auto terwijl huisjes nu gedeeld worden (dus 1 huisje, 2 auto’s (minstens), 2 fietsen (minstens) ).

        En als stadsbewoner heb je ook nog ten allen tijde de barbecuerook te doorstaan, want barbecuen vanop een dakterrasje, een minikoertje, een terrasje … Dat moet toch kunnen ! Bof als ex-roker wil ik echt niet op die rook van die barbecues getracteerd worden !

  4. Reactie van Frans

    Met zijn en/en-mobiliteitsbeleid is Gent anders wel goed geplaatst om regelmatig zo’n prijs binnen te halen: “de beste autostad”, “de beste voetgangersstad”, “de beste fietsstad”, “de beste tramstad”,… Nu al 13e op de Europese ranglijst van file-steden. Nog een kleine inspanning en we zijn er. Met zijn snel ingetrokken lussenplan was ons stadsbestuur destijds tientallen jaren voor op zijn tijd. Ooit zullen we opnieuw op zo’n systeem moeten terugvallen.

    • Reactie van stephan

      Tientallen jaren voor op zijn tijd, Frans? In Vlaanderen ja, maar vergeleken met bvb. Denemarken, Nederland, Oostenrijk … hopeloos achter. En ook nu nog: retour naar een lussenplan? Da ‘s VVT!

      • Reactie van Frans

        “Retour” is wellicht ongelukkig geformuleerd. Voorwaarden die destijds volledig ontbraken voor een lussenplan zijn er nu wel, zoals parkeergarages en een (nog af te werken) grote ring (R4). Een noordzuidautoverbinding dwars door het stadscentrum (Van St-Annaplein tot Sluizeken) is onhoudbaar en de combinatie autofiles/tram tussen Zuid en Kouter hopeloos.

  5. Reactie van BV

    Welke waarde heeft zo’n ‘verkiezing’ eigenlijk?

    • Reactie van The Tower

      Minimum één ambtenaar uit de werkloosheidscijfers, een schouderklopje voor burgemeester en schepenen, en weer een kolom in de gazet gevuld. Want die moet elke dag vol.

      • Reactie van Eva

        En (een maximum van) 50 000 euro voor de winnende stad. Kan je al eens iets mee doen.