Gent Jazz Festival is (alweer) begonnen!

vrijdag 11 juli 2014 17u18 | Bruno Bollaert | reageer
Trefwoorden: , , , .

De kop is eraf. Zo heet dat dan, tenzij u er dezer dagen de voorkeur aan geeft een voetbalterm te gebruiken, in welk geval ik gerust wil stellen dat JUKWAA gisteren de aftrap heeft gegeven van het Gent Jazz Festival, editie 2014. Al maakte ook Anneleen Boehm van LABtrio aansprak op het openingsconcert tijdens het eerste concert op de Main Stage, en vond een paar uur daarvoor het eerste lunchconcert plaats in Sandton Grand Hotel Reylof. Allemaal in het kader van Gent Jazz, en eigenlijk kunnen ze dus alledrie die opening een beetje claimen. Semantische dilemma’s, het past wel wat bij het (verkeerde) imago van de jazz.

De meest gestelde vraag gisteren, zo kon ik in de wandelgangen vernemen (men hoort wel eens iets in het perskot), ging over de gevolgen van het weer voor de bezoekers aan het festival. Wel, de tent zat, pardon: de tenten zaten alvast goed vol. De geherlocaliseerde Garden Stage tent –u vindt ze meteen aan de ingang, of vlak voor u het festivalterrein dreigt te verlaten– toonde zich bijwijlen reeds te klein voor het volk dat met veel goesting naar Zara McFarlane kwam luisteren. McFarlane mocht drie korte sets spelen gisteren, in de vernieuwde formule van de Garden Stage. De Britse zangeres geniet ondertussen al van enige faam (dat heeft ze danken aan onder meer haar passages op Jazz Middelheim en in de Gent Jazz Club), en dat was te merken aan het dankbaar opgekomen publiek. Ze speelde voornamelijk nummers in de nieuwe stijl van haar recente album, met een mengeling van jazz en soulvolle uithalen.

JUKWAA

De Garden Stage tent werd eerder die dag dus ingewijd door JUKWAA, de groep rond pianist Thijs Troch (onthou de naam Keenroh) die er stond in samenwerking met de Hogeschool Gent. Ze speelden een al bij al verrassende set, het mag gerust dezelfde richting uitgaan voor de rest van die festivaldagopeners.

LABtrio

LABtrio bevestigde zonder verpinken de reputatie. Er stond een solide, hechte groep, die met veel spelplezier ten dans leidde. Een genot om te beluisteren.

Kellylee Evans

Over dansen gesproken. De ontdekking bij het prille begin van het festival (we moeten daarmee voorzichtig zijn, met zo’n beweringen), was ongetwijfeld Kellylee Evans. Toegegeven, er was misschien een heel klein dipje merkbaar tenmidden van het voor de rest fenomenaal concert. Maar hoe lang was het niet geleden dat we een jazzartiest nog eens de ganse zaal van de stoelen kreeg én aan het dansen? De laatste twee nummers stond zowat de ganse tent uitbundig mee te doen, te klappen, te zingen, en te wiegen (up and down and up and down –nee het was geen aerobics klas). Het liet ons bijna vergeten dat er achteraf nog Bobby McFerrin en het gevierte Katché – Bona – Legnini – Di Battista werd geserveerd.

Bobby McFerrin: Spirityouall

Want ook McFerrin was een beetje een verrassing. De meesten kennen de man van niet veel meer dan de Don’t Worry, Be Happy mega hit en mogelijks nog een paar filmhits, maar waarschijnlijk niet van de negro spirituals uit de tourneetitel. Culturele baggage die hij van zijn vader heeft meegekregen. Bobby McFerrins dochter Madison zong trouwens mee op het podium met haar vader –waar ze een overtuigend mooie solo bracht en haar vader plagerig van het podium danste.

Katché – Bona – Legnini – Di Battista

Het kwartet dat de Main Stage mocht afsluiten, presenteerde een mooie sparring match. Bijzonder amusant was de schermutseling tussen bassist Richard Bono en saxofonist Stefano Di Battista. De altsaxofonist eigende zich het podium toe, hopte van Bona naar Katché en vlamde een solo naar Legnini. Het plezier droop van het podium, en hoewel behoorlijk wat mensen de tent na McFerrin hadden verlaten, kregen de overblijvers een show van jewelste.

Black Flower

Op weg naar huis passeerden we nog langs de Garden Stage, waar Black Flower van Nathan Daems achter elke dag (van dit eerste deel) een bruisende punt mag zetten. Als u er toch bent, ga zeker eens langs. Het loont de moeite, en u hebt een uitstekend excuus om nog wat langer te blijven.

Gent Jazz Festival vindt plaats van 10-19 juli op de Bijlokesite. Tickets verkrijgbaar via de website en aan de kassa van het festival.

LABtrio
Bram De Looze (piano), Anneleen Boehme (bas), Lander Gyselinck (drums)

LABtrio

LABtrio

Katch̩ РBona РLegnini РDi Battista
Stefano Di Battista (saxofoon), Eric Legnini (piano), Richard Bona (bas), Manu Katché (drums)

Katché – Bona – Legnini – Di Battista Katché – Bona – Legnini – Di Battista

© 2014 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.