Steek je licht op bij de UGent. Lichtfestival in Gent van 29 januari tot en met 1 februari

dinsdag 27 januari 2015 16u47 | Gudrun | reageer
.

Van 29 januari tot en met 1 februari 2015 toveren tientallen lichtinstallaties Gent weer om tot een indrukwekkende lichtstad. De UGent geeft het lichtfestival een licht verteerbare wetenschappelijke toets met enkele installaties, een kinderuniversiteit en een symposium met als thema ‘Licht tussen kunst, wetenschap en technologie’. Een greep uit het aanbod: lichttechnologie bij de restauratie van het Lam Gods, het kleinste levende schilderij ter wereld en de infrarood-selfie.

Welkom in het Ufo, de wondere wereld van het licht…
Als partner bouwt de Universiteit Gent niet alleen mee aan het parcours; ook onze gebouwen pronken vier dagen lang in een nieuw lichtkleedje. Zo dient de zijgevel van het Ufo (locatie 5 op het plan) voor de gelegenheid als reuzegroot scherm waarop het episch verhaal Ghent in motion geprojecteerd wordt. In het Ufo kan je onder meer infrarood-selfies laten maken en een robot op de maan besturen. De UGent-wetenschappers onthullen ook het geheim van de lichtgevende Mariabeeldjes.

… en elders in de stad
Nog in de Sint-Pietersnieuwstraat (locatie 3) maken onderzoekers het kleinste levende kleurenschilderij, samengesteld uit menselijke cellen en… goud. Het schilderij is kleiner dan een vingernagel. Onder een microscoop zie je de cellen nog bewegen op het bijhorende filmpje.

Nog tot 2019 wordt het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck gerestaureerd. Ook daarbij wordt de wetenschap ingeschakeld: UGent-onderzoekers gebruiken lichttechnieken om onderliggende verflagen in beeld te brengen. Een voorproefje van wat in de Geeraard de Duivelstraat te zien is (locatie 33): filmpje Van Eyck uitgelicht! (closertovaneyck.kikirpa.be, copyright Kerkfabriek Sint Baafskathedraal en Lukas.Art in Flanders).

De muziek bij het filmpje is het stuk ‘Agnus Dei’, dat ter gelegenheid van het project Van Eyck uitgelicht! gecomponeerd werd door UGent-student Siewald Degraeve. Uitvoerder is het koor Cantabile-Gent o.l.v. Steve De Veirman. Het werd opgenomen in de Sint-Pieterskerk.

Licht verteerbare conferentie op 30 januari
In samenwerking met de stad Gent en in de marge van het Gentse lichtfestival organiseert de UGent op vrijdag 30 januari de conferentie “Licht tussen kunst, wetenschap en technologie”. Deze kleine, maar veelzijdige conferentie is bedoeld voor iedereen die gefascineerd wil worden door het concept licht. Het programma is een mix van licht verteerbare basiswetenschap over licht, leuke wetenschappelijke weetjes, lichtkunstenaars, iets over het lichtplan van de stad Gent, en innovatieve lichttechnologieën. Ook een bezoek aan de tentoonstelling Lightopia in het Gentse designmuseum is inbegrepen. Info en inschrijvingen op de website van de conferentie.

Praktisch
Donderdag 29 januari tot en met zondag 1 februari 2015. Een overzicht van het UGent-aanbod vind je op de UGent-site.

© 2015 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.